Reklama
 
Blog | Leoš Bezkočka

Mezi řádky premiera Nečase

ODS se stává křišťálově čistou stranou, bez skandálů, politických pletich, bez prorůstání ekonomických zájmů všeho druhu. Jak se taková věc mohla náhle stát?

 

Strana odstřelila Tluchoře, (krvelačná) veřejnost dostala svou „obět“ (i když možná nějaká trafika?). Veřejnost již nebude  dále tolik „remcat“, že se jí stále něco nelíbí. Co na tom, že vláda neplní sliby krom jiných ohledně odvolání Fuchsy (pokračovatele pana Drobila v neprůhledných machinacích Lesů ČR), či odvolání Vondry (minimálně do doby, než se očistí od ProMoPra).

V současné době již není takové tajemství, že se strana modrých snažila od počátku této vládní koalice maximálně eliminovat ty „věčné šťouraly“ od Véčkařů.

Premiér je však pro stranu ODS nepostradatelnou figurou. Je dobrý řečník, obhájce konzervativně-liberální ideologie, slušný, pracovitý, chytrý člověk s lidsky formálně neagresivním chováním, ovladatelný ze zákulisí, navenek loajální, prostě dobrý vykonavatel. V českých podmínkách nadějná kombinace na stabilní dlouhou vládu. Jenže nějak to drhne.

Reklama

S odstupem času tří týdnů se dá vyvodit, že cílem nového vládního postu (pro předsedu  koaliční strany) bylo rozředit a oslabit snahy Johna v boji s nešvary ve státní správě (jinými slovy proti praktikám, jež stvořili lidé ze stejné strany pana premiéra ). Úřad, fungující ze státního rozpočtu, zaměstnávající lidi placené státní kasou, si kladl též značné pravomoce na rozhodování (např. o personálním obsazování vysokých míst). I přesto zůstal ex-ministr idealistou. Nitky takového způsobu uvažování však nesahají jen do blízkého okolí premiérových poradců, ale dále, po směru hradní linie a regionálních kmotrů (pardon, tedy regionálních lobbistů).

Po odchodu Johna (pokud k němu dojde) nebude ve vládě zastoupen předseda vládní strany. To není jev častý, pokud vůbec takový kdy byl, ačkoliv, a to je potřebné připomínat, jeho odchod z vnitra byl vynucený a ve své podstatě nezdůvodněný. Stal se John podezřelým ze špatné práce? Co potom špatného provedl? Byl John vyšetřován policií za pochybení v resortu? Nebyl a musel přesto vyvodit zodpovědnost. Stal se Vondra podezřelý? Je vyšetřován? Ano a dále pokračuje.

Zajímavá je také struktura ministerstev z pohledu procentuálního zastoupení jednotlivých stran v resortech. Lidé „dýchající“ s ODS pracují na pozicích náměstků ministrů financí, zahraničí, školství, dopravy, kultury, práce (TOP 09, VV). Více než jeden náměstek pracuje v rámci resortu na ministerstvu práce, školství, financí. Přičteme-li k těmto náměstkům ty zbylá, výsostně pod kontrolou ODS (spravedlnost, obrana, zemědělství), dostaneme slušnou porci vlivu na veřejnou správu a její chod. Dohromady v číslech vyjádřeno dvacet tři náměstků pro ODS, sedm pro TOP 09 a tři pro VV (stav k počátku března 2011). To měla skutečně ODS ve volbách třikrát více hlasů než TOP 09 a sedmkrát více hlasů než VV? Koaliční dohoda se ovšem ctí.

Ale potom se nemůžeme divit, že jaksi hlubší zásah do systému není v podstatě reálně uskutečnitelný. Bez zásahu do systému jen těžko budou reformy efektivní, odmyslíme-li si floskule politiků v podobě denních rétorických cvičení v nejrůznějších mediích. Budeme svědky zase nějaké polovičatosti?

Neshodne-li se všech sto dvacet poslanců, předčasné volby nebudou a aktéři se dohodou na dočasných řešeních. Je důvodné se domnívat, že není v zájmů všech poslanců vyvolat nové volby.

Stále hlubší nedůvěra veřejnosti ve vládnutí tak způsobuje zvyšující se náchylnost na různé výroky (jak poznamenal jeden zkušený nezávislý novinář). Kdyby dnes prohlásil nějaký pan Hájek, že toto vše je jenom fikce, bez větších rozpaků tomu mnoho lidí uvěří.