Reklama
 
Blog | Leoš Bezkočka

Politický proces

 

V těchto dnech jsme svědky procesu s bývalým vysokým politickým představitelem státu. Za dobu existence českého státu stanul veřejně před soudem druhý vládní politik. Jestli to je málo nebo moc nechám na čtenáři. V prvém případě se jednalo o ministra Svobodu z ČSSD za tunelování 5 milionu z veřejných peněz, v druhém případě za soukromé uplácení vlastních členů z vlastních peněz.

Od roku 1993 se rozkradlo z veřejných peněz desítky a desítky miliard, v naprosté většině případů nedošlo ani k obžalobě. Jen těžko asi nalezneme číselný údaj kolik peněz je potřeba „odklonit“ k dosažení harmonické legislativy, produkující přijatelné výstupy  jak pro stát tak pro občanskou společnost. Stát není stroj.

VV nebylo prokázáno, že by z veřejných peněz něco ukradla, že by korumpovala úředníky, manipulovala se zakázkami, předražovala je (výjimkou snad trochu kontroverzní dobešovo školství, spíš otázky personálně technické). Nedělám si iluze o podnikatelských praktikách například Víta Bárty, firma s takovým obratem jakým ABL je, nejedná v rukavičkách, ani o tom, že by strana VV nebyla další v řadě jakousi „agenturou s vlivem“ avšak všiml jsem si, že se často směšuje soukromí zájem s politickým. Je někde například v zákoně napsáno, že členové bezpečnostních firem mají do politiky vstup zakázán? Jistě hrozí střet zájmů, nicméně detektivní agentura dělá svojí práci, jako každá jiná firma sloužící k nějakému účelu a službě. Spíše by bylo zajímavé zjišťovat, kdo si sledování komunálních politiků objednává.

Nejsem členem ani sympatizantem VV ve stranickém slova smyslu. Kauza VV od svého počátku vykazuje z části prvky účelovosti s cílem diskreditovat (za veřejné peníze) nezkušenou mladou stranu, jenž navíc moc „šťourá“ do zaběhlých praktik mašinérie. Ten balast a mediální humbuk má být kouřovou clonou ostatních subjektů a zároveň „dušení“ toho, co za dobu vládního „výletu“ strana vykonala pozitivního. Stále se domnívám, že nejmenší parlamentní zlatokopové jsou ti z VV. Doplatili na svou přílišnou teamovost (každý team skrývá různě ctižádostivé individuality).

Reklama

Opravdu zásadní proces je už jen otázkou času, že by po roce 2013?